Breaking News

Kunyit untuk kecantikan

Kunyit bukan saja sebagai penyedap rasa dan memberikan warna pada makanan malah ia digunakan untuk mencerahkan kulit wajah ,menanggalkan pigmentasi  serta bintik hitam pada wajah dan juga dapat menghalang jerawat jika selalu diamalkan,,Masyarakat India khususnya menggunakan kunyit sebagai salah satu cara untuk mencerahkan wajah mereka.Masyarakat India juga percaya kunyit boleh menghilangkan luka-luka kecil ,kudis ,,sakit sendi,,ruam dan kesan parut jerawat.Sebelum mereka berkahwin,mereka digalakkan agar menyapukan ramuan kunyit  ke muka selama beberapa hari agar wajah lebih berseri-seri.
Ada sesiapa yang tak kenal kunyit tak???
Ramuan kunyit juga boleh dicampurkan dengan yogurt,tepung dan air  serta ,madu,Ulaman kunyit muda boleh dihiris halus dan dimakan bersama hidangan nasi panas,,Hmmm macam mana lah rasanya kan??Untuk pengetahuan semua,kunyit juga dapat mengurangkan sakit senggugut bukan sesunggut ye,,Jadi kepada sesiapa yang mempunyai masalah senggugut ,boleh mencuba okey..Kunyit juga boleh mengurangkan berat badan beradarkan kajian yang telah dilakukan oleh penyelidik Barat.

Peringatan
. Sebagai peringatan jangan guna kunyit serbuk, kerana ini mungkin telah dicampur dengan pewarna kuning yang diberi nama TETRAZINE yang boleh menyebabkan alahan. Gunakan kunyit hidup. Gunakan 1 inci atau 3cm kunyit dalam segelas air masak. Boleh diamalkan untuk menjaga kesihatan kita.

No comments:

Designed By Izzasakura