Breaking News

Contoh karangan BM(SPM) yang cemerlang

                                                  Pendahuluan
Dunia ini pernah dicemarkan oleh sejarah hitam dalam tamadun manusia disebabkan ketiadaan aqidah dalam kehidupan .Masyarakat ketika itu hilang sifat kemanusiaan sehingga sanggup menanam anak -anak perempuan hidup-hidup kononya mempertahankan maruah diri ,keluarga dan kabilah.Amalan jahiliah itu kini berulang lagi ,malah lebih dahsyat lagi apabila sesetengah bayi dibuang merata-rata tempat.Antara lokasi yang menjadi tumpuan sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab ini membuang bayi adalah di kawasan surau dan masjid,tandas serta di tepi jalan dan lain-lain lagi. yang bakal terdedah kepada risiko kematian atau menjadi mangsa binatang buas.

Ini adalah contoh karangan pendahuluan yang sangat baik.Kita lihat di situ -,terdapat penerangan yang amat jelas dan terperinci dimana soalan-soalan sepertimana   Apa?Siapa?Bila?Bagaimana?Dimana? telah dikupas dengan lanjut.

   Pelajar dinasihatkan agar  mengupas isu ini dengan merujuk kepada apa ,siapa,bila ,dimana serta bagaimana kejadian itu boleh berlaku   

Ayat yang gramatis juga perlu dimasukkan contonhya seperti aqidah.Aqidah bermaksud akhlak seseorang .Jadi pendahuan diatas merujuk kepada ketiadaan aqidah iaitu ketiadaan atau kurangnya akhlak .                                          

2 comments:

Unknown said...

best karangan awak wat.... ble x buat karangan tentang kelebihan barangan butan malaysia......?

Unknown said...

klu dh buat ble x hntrkn kt e-mail sye...? faizzolkafli@yahoo.com.... plzzzzz...


Designed By Izzasakura