Breaking News

"Stalker" di alam maya

Apa itu stalker?dalam bahasa melayu ,stalker bermaksud penghendap binatang liar tetapi mungkin ia mempunyai dua maksud jadi lebih sesuai untuk diberikan sebutan penghendap sahaja.

Wujud ke stalker di alam maya?sebenarnya memang wujud,stalker ada di mana-mana terutamanya di alam maya,alam yang melibatkan facebook,salah satu media yang paling ramai orang guna sekarang ni .

Termasuklah stalker di fb saya,kadang-kadang marah juga kalau ada yang stalk segala gambar saya tanpa kebenaran dari diri saya sendiri,terutamanya orang yang tidak dikenali,jadi langkah yang terbaik,lock ataupun delete gambar-gambar tersebut.kerana kita tidak tahu apa tujuan seseorang melihat gambar tersebut ,mungkin ada niat buruk cthnya seperti menyihir gambar atau mencuri gambar tersebut sebagai koleksi ..........

Stalker juga sentiasa melihat update status kita dan dimana kita berada,



Mereka juga sentiasa mengetahui dari jam berapa kita online facebook, tempat kita tinggal,sangat bahaya kan.

Jadi saya sarankan pada ibu bapa yang mempunyai anak yang kecil baru berumur 7 tahun tu,sila awasi mereka apabila sedang melayari laman sosial,dan kepada gadis-gadis di luar sana jagalah adab anda ,pakaian anda tak kira sama ada di alam maya atau alam realiti biarpun anda tak bertudung.jangan terdedah di sana sini,kelak anda yang rugi.

9 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. wahhh takut gila kalau orang stalker ... bahaya sangat terutamanya pada kaum wanita atau remaja wanita ... depa kadang2 update status tinggal kat rumah sorangg boleh membawa padahhnya =_______='

Mar Mansor said...

betul tu izza

Leyla said...

Kdg2 ad jugk yg stalk pastu duk cite2 kat org lie pasl kite . Nk2 kalau kat blog ni .

cik didiey said...

nasihat yg baik :)

Mysara Ab Rahman said...

sbb tu la kt on9 ni kte kne berhati2

Marou Apple Hijau said...

hati2 lah bila nak update status. takut ada orang perhatikan kita kat luar.


Entri Di Blog : Hanya Di Malaysia Versi Instagram Episode 7

TelingaBulat said...

bg TB xperlu nk update la sgt bnde sosial network ni sbb nye da mcm2 kes skg ni berlaku,,bahya

Syarafi[skyforce331] said...

dimana ada fb disitu ada stalkerrr..ahahaha

Nur Azwa Edora said...

kadang2 pokok pangkal diri sndiri jugak ,, jangan lah biar smpai orang lain stalker diri kita pulak..n jangan selalu update pasal benda2 berkaitan dengan peribadi .. menempah bahaya tu ...

Designed By Izzasakura