Breaking News

Tutorial melukis vektor

Tutorial ini adalah permintaan dari Ira,ahli welovearts,saya tak pasti samaada ira ni ada blog atau tidak,

Untuk pengetahuan semua,saya dalam proses mempelajari lukisan vektor ini,jadi ilmu itu agak kurang sedikit,salah dan silap ke tersesat jalan ke harap dimaafkan huhu.

Sebelum itu,sesiapa yang membaca atau mengikuti tutorial ini sila click sini  sini ,dan sini ya.

Bahan-bahan
 photoshop,kesabaran,ketelitian
                                                  Harap sabar tuto ini amat panjang

Gambar wawa zainal

Pastikan gambar beresolusi tinggi serta close up supaya senang nak lukis nanti,Klik pen tool


                                           Klik pada Path(dalam kotak segiempat merah)

Klik kanan  layer gambar awal >duplicate layer

Klik Image>adjustments>posterize untuk layer kedua background copy.



Akan muncul pop-up window sila adjust level posterize dari angka 9-14
tujuannya adalah untuk membezakan bahagian wajah yang gelap dan bercahaya.

klik new layer

Trace gambar sehingga habis,

Selepas dah habis trace,klik kanan kemudian fill path,mengikut ton kulit.


Trace gambar mengikut hasil posterize tadi,


dan inilah hasilnya
Rambut asalnya berwarna coklat tapi saya ni pemalas sikit,trace gambar dan jadikan rambut berwarna hitam,bijak kan?hehe

GOOD LUCK!




11 comments:

Khamsi Abdullah said...

Yes! inilah entri yang saya nantikan! :)saya try guna adobe idea..huu

Izza Sakura said...

Ok gud luck ya,agk sikit susah nie

Khamsi Abdullah said...

Thanks and Thanks for sharing ilmu ni :)

Izza Sakura said...

U're welcome btw klu tkbpe fhm boleh rujuk tuto len ini ringkas je sebenrnye ataupun rujuk utube

Eyma su said...

wah memang best ada tuto mcm nie..^_^

Filzah Azzahra said...

wahh bestnya. teringin nk blr. tp tkde phtoshop :(

Ummi Shaheira said...

Thanks dah jadi , adik dah buat dah jadi bahagian semua cuma dekat area muka ja tak jadi contoh , mata , hidung , mulut . tu .

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

thanks sharing! wahhhhh nice2

Asma Sah said...

Thanks kak Maya ,ni makin sayang dkt akak ni ,,,thankss

Cik JariManis said...

wahhh senangnya cara akak buat vector... :) tadi JM cuba buat..hee masih sangkut dkt bahagian trace tuu..tu ja yg maslaha..hehe...tq akak for the tuto! >.< =)

Cik Kumbang said...

nice tutorial dik
xtahu pun pasal posterize tu,mudah rupanya kalau guna teknik ni,
maceh3~ :)

Designed By Izzasakura