Breaking News

Tutorial:Cara Menggunakan Pen tool

Pen tool ni hanya ada pada photoshop sahaja.Tutorial ini adalah permintaan dari Ainaa .

Bahan-bahan
Photoshop(ps)
Kreativiti
Kesabaran yang tinggi
Tidak mudah panas baran,hehe

Saya akan cuba terangkan sedaya -upaya saya,yang lain saya serahkan pada diri anda sendiri

           

Step 1
Buka ps anda.kemudian lihat di bahagian kotak ,itu adalah pen tool,Klik kanan pada pen tool dan korang akan dapat lihat seperti rajah di bawah.

Step 2
Ini adalah pen yang saya selalu digunakan,Pen 1 untuk membuat garisan
Pen  2 untuk lengkungkan garisan dan ke 3 PADAM line


                                                           Step 3
    Sebelum melukis pastikan korang tick pen dalam kotak merah tu dulu,nanti tak jadi pula,

                                                     

Step 4
Klik pada pen tool tadi dan ambil pen no 1(Rujuk step 2)
Sebelum tu pilih dulu brush size berapa ok,4px atau 5 px


Step 5
Klik pada pen tool tadi pada titik A ,then klik lagi pada titik B,titik tadi akan bersambung menjadi garisan.

Step 6
Untuk titik c pula saya ambil pen no 2(rujuk step 2)-Pen simbol +,
Klik kat garis c kemudian tarik sampai  garisan tu lengkung.

Step 7
Dah jadi lengkung kan?kemudian klik kanan then stroke path,wrne merah tu
Step 8
Nampak kan ada titik tu sikit tu,garisan hitam tu lah namanya stroke


Step 9
Lepas tu kita kena buang titik2 sikit tadi,klik kanan dan delete path,Garisan tadi akan jadi melengkung


siap
Penatnya buat tuto ni,harap ada yang faham ok,try n error kalau tak jadi




2 comments:

cik didiey said...

dulu akak belajar..skrg dah lupa..haha!!

Cik Misya (Aimi Syahirah) said...

Salam blogger hebat! Jom join http://www.aimisyahirah.com/2013/08/contest-saya-nak-duit-raya-cik-misya-v2.html Salam Aidilfitri.:)

Designed By Izzasakura