Breaking News

Punca lebam bawah mata(eye bag)

Selamat pagi semua

Lebam bawah mata atau dikenali sebagai eye bag ni semestinya dapat mencacatkan penampilan seseorang individu terutamanya wanita.

Pelbagai punca yang menyebabkan eye bag ini berlaku,Punca pertama adalah disebabkan keturunan.

1.Keturunan
Cuba lihat bawah mata ibu atau ayah anda,kalau memang ada lingkaran hitam bawah mata ni,itu adalah keturunan.yang diwarisi dari ibu/ayah.


2.Alergi
Eye bag ini juga disebabkan tabiat menggosok kulit di sekitar mata yang gatal akibat mengambil makanan yang tidak sesuai dengan tubuh badan yang menyebabkan darah memenuhi pembuluh di bawah mata dan menjadikan bawah mata kelihatan agak gelap.

3.Terlalu banyak terdedah kepada cahaya skrin pc/laptop
Haa,siapa yang suka online memanjang tu jangan hairan ye kalau ada eye bag bawah mata,ini adalah disebabkan mata letih dan kurang tidur,

4.Anemia
Anemia bermaksud kekurangan darah/zat besi.Pada masa kehamilan atau menstruasi kulit menjadi lebih pucat kerana kurang zat besi,untuk mengatasi masalah ini"anda perlulah mengambil supplemen tertentu.

5.Toksin berlebihan.
Ini adalah salah satu puncanya ,tabiat yang tidak mengambil pemakanan seimbang menyebabkan racun terkumpul dalam tubuh badan dan tidak dapat di cernakan dengan baik menyebabkan kulit di sekitar hitam,serta lebam,

Cara mengatasi

1.Banyakkan minum air putih untuk membuang toksin dalam badan

2.Gunakan tomato atau timun dan letak di bawah mata.Ini akan membantu mata aar lebih segar .

3.Kurangkan menghadap pc/laptop

4.Banyakkan makan sayuran hijau

5.Lebihkan pengambilan buah-buahan

9 comments:

Nur Aisyah said...

Nice Sharing :D

Izza Sakura said...

Thank u aisyah

ifqin alisa said...

wah! nice info :D

cik yaya said...

info yang berguna izza ^_^..
kene minum air banyak2 ni..hehe

misikahwin said...

serius? allergy pun boleh buat eye bag?

Puteri Kasih said...

eye bag pun boleh diwarisi ke? ingatkan sebab tak cukup tidur je. Thanks berkongsi yer :)

PILOT LOVER said...

hmm naz selalu gak ada lebam bawah mata ni especially bila tibe waktu exam..sbb tido lambat kan.. hmmmm :) anyway tq for this info :) terus nak beli tomato...hewhew

Izza Sakura said...

Misi khwin yup sebb kita alegi pada mknan so nt kulit sekitr mata tu jd gtal "naz@ try lah

Ifqin@tq

Puteri@sme2

Cik yaya@yup memg berguna hihi

Fyna Ahmad said...

thanks dear for this info. ^_^

fyna lak sebab tak cukup tidur. hehehe...

Designed By Izzasakura