Breaking News

Cara mengatasi badan berbau

Eurrr busuknya awak ni,tak mandi ke?*sambil menutup hidung* iklan sekejap ye

Bau badan merupakan perkara biasa bagi orang yang aktif bersukan ,tetapi ada juga di kalangan kita mengalami bau badan yang sangat kuat dan mungkin diwarisi secara genetik,iaitu penyakit trimethylaminuria *susahnya nak eja* dimana tubuh tidak boleh mengolah zat kimia kerana mutasi gen FMO3.Tubuh juga menghasilkan bau dari makanan seperti telur, bakteria gandum, daging jerung dan kacang tertentu.

Bau badan juga dialami oleh individu yang berbadan gemuk kerana peluh tersekat di lipatan kulit dimaa wujudnya bakteria yg memecahkan protein keratin
di permukaaan kulit.
Cara untuk menncegah bau badan ini amat senang dan tidak membazirkan duit.

1.Mandi sekerap yang boleh.Perkara wajib  ni terutama bagi orang yang berbadan besar

2.Guna daun pandan sebanyak 8 helai,Kisar serta perah airnya. kemudian guna sebagai air mandian.

3.Elakkan makanan penyebab bau badan seperti daging merah,telur,kacang dan bawang merah.

4,Hiris limau nipis dan sapukan di kawasan yang mudsh berpeluh seperti ketiak.Ulang sekerap yang boleh


5.Cara paling senang guna deodoran selepas selesai mandi tetapi kebanyakan deodoran ini akan meninggalkan kesan putih pada pakaian anda.


6.Minum air sirih


NOta♥ Maaf minggu ni sibuk nak update pun tak sempat n sorry pada yang dah tag tu nanti saya join ye,

4 comments:

^^eKaTiKaH^^ said...

minum air sirih? wuuu.. hehe.. nice info :)

Puteri Kasih said...

tips yang berguna untuk mereka yang ada masalah bau badan :)

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

sgt bagus info ne

Nur Irdina said...

Air sirih? Daun pandan?? aishh tak pernah gune tuu...

Baru tahu la... Thankss share!

Designed By Izzasakura