Breaking News

Petrol dalam produk kosmetik

Kita sebagai pengguna pernah tak kita terfikir tentsng bahan yang digunakan dalam produk kosmetik yang kita pakai?Tak kiralah losyen ke,krim ,pencuci muka dan bermacam-macam. Tahu atau tidak bahwa di dalam produk kosmetik mengandungi minyak petrol? Mesti tak tahu kan

Kebanyakan produk kosmetik menggunakan mineral oil iaitu minyak petrol yang telah melalui proses tertentu.Mineral oil ni terdapat dalam minyak bayi seperti Gohson baby dimana apabila minyak ini disapu kemudian dibasuh ia akan mengeluarkan minyak semulajadi dari kulit kita dan seterusnya menyebabkan kulit kering kontang,hehe


Ni sumber dapat dari petikan bahasa inggeris translatekan jadi bm mengatakan bahawa mineral oil boleh menyebabkan ovarian dysfunction ,endometriosis,keguguran,dan menggangu sistem imun kata Anderson.

.Mineral oil tidak membenarkan kulit untuk bernafas dan menyumbat liang pori kulit.Kenapa selalu guna mineral oil sebagai minyak bayi?ok soalan yang sangat sesuai,mineral oil ni murah dan mudah didapati jadi tak hairanlah ia merupakan bahan utama dalam produk minyak bayi seperti sabun bayi,vaseline,dan losyen bayi.

Mengikut fakta juga,98% bahan kosmetik menggunakan mineral oil seperti eye shadow, lipstick,blush,lotion,dan pelembap

Jadi lebih baik kita menjadi pengguna yang bijak dan gunalah bahan semulajadi yang bebas daripada bahan kimia ni,itu je entri untuk hari ni ,


nota comel'
♡ maaf tak dapat nak upload gambar guna tab ni♥

2 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

kena hati2 ni.. hurmmm bagusnyaa bagi mereka yang tak pernah pakai mekup.. ena rse mnyesal sebab dlu try pakai mekup.. hurmmm

Puteri Kasih said...

sebab tu ada barangan kosmetik yang ada kesan sampingan. kena berhati hati :)

Designed By Izzasakura