Breaking News

Tutorial shape di header(PHOTOSHOP)

Salam sejahtera,iza tak tahu nak bagi apa nama tutorial ni,nur irdina yang minta tutorial ni,harap faham la ye,actually tutorial ni tutorial saya sendiri,tak ada pula copy dari tutorial lain.

First kena ada photoshop ,

1.Klik file then open
2,Nampak anak panah tu klik shape kemudian pilih shape mana2 yg berkenan



3.Macam saya pilih shape bunga tu ok.pastikan layer tu berada di tempat yg betul,

4.Kemudian untuk dapatkan bunga tu ke kiri just klik ctrl+t  then klik kanan ,ada flip horizontal
5.Kemudian ni untuk header bersambung tu ambil rounded rectangle tool and jadi cam kat atas tu.
         6.Then klik eraser tool n padam rounded rectangle tool tu ikut bentuk header kita ok,Pastikan bila korang buat 1 shape,kena buat 1 layer.

7.Save as png,siap..cantik tak? kalau tak faham,tanya k,,bye2

5 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

cantik sangat sangat! lepas ni nk cuba..

urmm nak minta maz buat tutorial macam mana nak letak gambar kita je, tubuh kita je kat header tanpa ada background.. ena dah cuba crop mende entah, tapi selalu terkeluar dari landasan...

Nur Irdina said...

Cantik... Tapi kenape macam tak same je kiri kanan yang bunge tu? Hehe... Nak tanye, ni gune photoshop CS berape? Sebab saye pernah download photoshop cs lain tpi takde corak yang saye nak...

Terima kasih sebab buat tuto ni yer =D

Puteri Kasih said...

menarik ni..nak juga cuba nanti :)

Izza Sakura said...

Irdina memg tkbuat cantik2 sb ni tuto je hehe,sb tu shape tepi tu tksme

Nur Farahuda said...

Alhamdulillah, jumpa akhirnya tutorial ni. thank you very much! =D
p/s : nak cuba ^^

Designed By Izzasakura