Breaking News

Tutorial ;Border comel tepi blog

Kali ni nak berkongsi tutorial la,sebenarnya memang malas nak buat tuto ni tapi disebabkan ada yang pm dekat facebook tanya pasal tutorial ni,rasanya bulan lepas dia minta,baru hari ni nak tunaikan janji dia,hehe,maaf ya,lambat aka pemalas sebenarnya,,,,


Pada sesiapa yang nak border yang macam ni korang perlu tukar kepada minima template  atau denim template sebab template ni basic sahaja,so kita boleh adjust sikit,baru menjadik,

Border ni kalau nak buat ada dua cara,tak semestinya guna photoshop sahaja,so ni cara pertama untuk photoshop
1.Backup template korang dulu

                                                     Klik untuk besarkan
1.Ambik size 1000x600  untuk lebar blog saya,Ni untuk lebar bahagian blog korang,kalau lebar tu tak sesuai korang kena adjust sampai border tu cantik,

2.Klik di Rectangle tool buat jadi macam bawah ni
   3,Ok ini untuk bahagian main post kita ok,buat sesiapa yang inginkan kelainan sikit pada bahagian main post tu,leh cuba cara ni.Bila dah klik rectangle tools tu akan jadi macam kotak besar warna ungu tu

4.Masa untuk letak border kat tepi tu,google around untuk cari divider ok,tengok gambar di bawah,bunga tepi tu border tepi blog kita


 5.So dah siap pun,upload kat photobucket,ambik direct link

6,Masa untuk edit html pula

7.cari code ni  #content-wrapper {

8.Letak code      background: url(url imej  ) repeat-y;
bawah code  #content-wrapper {  


Tutorial buat border guna photoscape
  
Ok yang ni untuk photoscape

Tekan menu>new photo>adjust size 1000x600(bergantung pada lebar blog masing-masing)
Lepas dah dapat camni,tekan Home>photo.ambil imej yang korang nak


Dah siap border kita ,cun tak? kemudian save as jpeg upload di photobucket,senang je nak guna photoscape ni kan?

Last but not least cari code #content-wrapper {
paste kod ni di bawah

 background: url(url imej  ) repeat-y;


siap!!

13 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

bagusnyaaa.. bolehlah ena cuba nanti... ena paling tak reti nk hias blog cangging2 ni.. huuuuu

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

thanks for the sharing

Izza Sakura said...

hee sme2 kak dysha

Nieyxzha Hassan said...

thanks share tutor ni...dah tau :)

~ nama akak ruhasniza ^^

Nur Madihah said...

thanks share.. nnt nk cubalah.. btw, cantik header

Nur Irdina said...

Kalau nak letak kat simple template boleh tak? :-)

Izza Sakura said...

Irdina leh tpi coding dy tak tahu lah len skit

nabmstesting@gmail.com said...

Dah jadi .Tapi sidebar senget

Izza Sakura said...

Nab myb slh paste coding.cb tgo btul2

✿‿✿Princess Fyda ✿‿✿ said...

Saya takde content wrapper tue, nak buat camne ea ?

Asilah Syiela said...

cmne nk letak dlm simple template??

Izza Sakura said...

Asilah utk simple coding dy len tp leh cari kt google

heirizalieyana said...

tuto menjadi . . tpi saiz dya xsesuai ,,,mcm mana nkthu saiz widht & height blog saya,,boleh bgtw x ? kalau thu inform kt shoutbox yer

Designed By Izzasakura