Breaking News

Bahasa menunjukkan bangsa.

Selamat petang semua,terdetik di hati nak buat entri mengenai Bahasa Melayu budak-budak zaman sekarang.Kadang-kadang rasa pelik dan sakit hati juga kalau kita baca
kan.Mungkin sebab pengaruh IT ,kawan, dan pengaruh luar

Pernah tak anda membaca mesej berbunyi seperti ini?

Contoh:Nantiy kitew nak gi hang out la,

Campay-bermaksud sampai.

Cend-bermaksud send./terima

Nampak kan budaya negatif tersebut?kadang-kadang kita tak sedar bahwa kita menggabungkan dua bahasa tersebut .

Ada juga remaja sekarang yang menggunakan ayat dari planet mana entah,ala-ala bahasa manja contoh macam syew, dengan menukarkan dan menambahkan ayat di belakang.

Jadi kalau tak nak bahasa ibunda kita pupus ,gunalah bahasa melayu dengan betul.Anda juga perlu ingat bahawa bahasa ibunda kita yang menyatupadukan kaum di negara ini

nota:Entri ini bukan untuk memaki hamun atau sebagainya tetapi diwujudkan atas tujuan untuk memberi peringatan.

2 comments:

✿A I N A A✿ said...

ni kira okay lagi tau, ada juga hint2 sebutannya.. ena pernah baca lg teruk, tak phm langsung... blogger lak tu, last2 ena close terus.. berbelit lidah ena

maria firdz said...

salam kenal dan follow :-)
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

Designed By Izzasakura