Breaking News

Tip untuk design header

Kali ni nak share sedikit tip untuk design header yang kreatif.

Apa yang perlu anda perhatikan bila design header ialah;
1.Pemilihan font/tulisan.
Font tu jangan letak berserabut sangat ok.Pemilihan font contoh macam kinkee,sesuai dengan semua jenis header bagi pendapat saya la sebab bila design header,benda pertama yang saya paling susah nak buat ialah font.

2.Software yang digunakan,
Jangan ingat photoshop je boleh buat header,powerpoint dengan excel pun boleh maa..

3.Latar belakang header.
Latar belakang ni boleh disesuaikan ikut warna blog.contohnya macam warna biru jadi buat la header tu warna biru tapi lebih baik pilih transparent ok.

5.kreatif
Haa..yang ni paling penting sangat,better korang lakar header dalam buku ,then aplikasikan la dalam header korang nanti.Ni lah benda pertama yang saya buat.

6.Kedudukan header,
Yang ni mesti la center kan,takkan nak ketepi,ke kanan pula.

7.Imej yang dipilih,
Imej ni mestilah sesuai dengan tema blog korang.kalau blog teknologi,letak la gambar komputer dan sbginya.,mengikut kreativiti.

9.Karakter
Header ni sebenarnya berkaitan dengan karakter korang juga ok samaada korang ni biasa ke,atau berfikiran kreatif.

Ini je entri untuk hari ni,akhirnya dapat juga attach gambar guna emel.yeahh..

Kalau nak tengok cara buat header,boleh tengok di koleksi tutorial saya.

5 comments:

Nurul Faiz said...

tips ni sesuai untuk saya yang tak berapa nak kreatif ni. hehehe.

Izza Sakura said...

Hehe.takpe2

∆LΣΣY∆ M∆IS∆Я∆ said...

menarik .. bagus bagus bagus .. boleh la ikut tips nie nanti .. :)

Nur Irdina said...

header saya berserabut tak ?? heheh otak serabut jadinye header pon serabut...

ainil fazieda said...

thanx bg tips :) dah la tgh buntu neyh . jum kke blog sy . tlg bg idea untuk header sy .

http://ainilcintahadi.blogspot.com/

Designed By Izzasakura